Cursus Erkend Zonnestroom Installateur

Monteur Zonnestroominstallaties (onder het dak)

(2 dagen, 1 lesdag per week, 1 praktijkexamen, 1 theorie-examen)

Geïnteresseerd in een opleiding tot monteur zonnestroominstallaties? Leer zonnepanelen installeren door de diverse vakdisciplines elektrotechniek, montage en veilig werken bij elkaar te brengen! Uit deze prachtige disciplines is een praktijkgerichte en inspirerende opleiding ontstaan.

De eerste InstallQ geaccrediteerde
opleiding in Nederland!

Opleiding Zonnepanelen Installeren – Erkend Zonnestroom Installateur

Opleiding Erkend Zonnestroom Installateur: Monteur onder het dak AC

Leer zonnepanelen aansluiten AC-zijdig

De InstallQ regeling voor zonnepaneel installateurs is in 2021 herzien! Vanuit SO Sustainable, een dochter van Omega Energietechniek, wordt deze opleiding tot Erkend Zonnestroom Installateur aangeboden.

Waaruit kun je kiezen?

Er zijn in totaal 3 deelregelingen te onderscheiden:

Bij SO Sustainable bieden wij je alle 3 de opleidingen afzonderlijk aan. Elke opleiding spitst zich toe op de onderwerpen die voor jou van toepassing zijn.

Wil jij alle 3 de opleidingen volgen? Geen probleem! We hebben alle onderdelen zo afgestemd dat het qua agenda prima te plannen valt. Je moet je wel voor alle drie de opleidingen apart inschrijven.

Wil je als bedrijf Erkend Zonnestroom Installateur worden? Dan is het noodzakelijk dat een persoon binnen het bedrijf naast de Monteur Onder het Dak ook de vervolgopleiding tot Monteur op het Dak en Werkverantwoordelijke afrond.

Voor wie is de opleiding Monteur zonnestroominstallaties onder het dak AC (VP)?

De opleiding tot Monteur Zonnestroominstallaties Onder het Dak is voor iedereen die zonnestroominstallaties gaat aansluiten op de verdeelinrichting / meterkast.

Wanneer je de opleiding hebt afgerond wordt dit opgenomen in je Vakmanschapspaspoort en is 5 jaar geldig. Geregistreerd vakmanschap is belangrijk omdat dit laat zien dat de vaardigheden voor een goed aangelegde en veilige installatie aantoonbaar zijn vastgesteld. Subsidieverstrekkers, verzekeraars of opdrachtgevers kunnen naar een bewijs van vakmanschap vragen. Geregistreerd vakmanschap is daarvoor een belangrijk en herkenbaar kwaliteitslabel voor registratie in het CRT en vakpaspoort.

Goed om te weten is dat SO Sustainable (een volle dochter van Omega Energietechniek) volledig is geaccrediteerd door InstallQ om zowel de opleiding te mogen verzorgen, alsook de examens te mogen afnemen!

dsc_0438_bewerkt

Inhoud Monteur Zonnestroominstallaties AC

Nadat de Monteur Zonnestroom (dak) module is afgerond ga je door naar de Monteur Zonnestroominstallaties (op en onder het dak). De taken van deze monteur zijn o.a.:

Je werkt zelfstandig en bent verantwoordelijk voor werkzaamheden onder het dak voor het elektrotechnisch (AC) installeren van zonnestroominstallaties. Tijdens het opleidingsprogramma wordt gewerkt aan je technische vaardigheden en krijg je uitleg over de theorie die je in de praktijk brengt. Ter afsluiting van je opleiding doe je een theorie-examen en een praktijkexamen. Bij goed gevolg ontvang je je bewijs van vakmanschap in je Vakpaspoort.

Je taken zijn:

 • Zonnestroominstallatie realiseren (voorbereiden werkzaamheden)
 • Begeleiden werkzaamheden
 • Installeren en aansluiten omvormers
 • Zorgdragen voor veiligheid
 • Rapporteren werkzaamheden
 • Uitvoeren van kwaliteitscontroles
 • Opleveren van een zonnestroominstallatie
 • Zonnestroominstallatie beheren

Deze module bevat o.a. de volgende onderwerpen:

 • Realisatie voorbereiden en begeleiden;
 • Begeleiden werkzaamheden;
 • Testen, beproeven en inbedrijf stellen;
 • Installeren en aansluiten omvormers tot AC 3x25A;
 • Verhelpen van elektrotechnische storingen, uitvoeren van inspecties en onderhoud aan zonnestroominstallaties;
 • Zorgdragen voor veiligheid;
 • Rapporteren werkzaamheden;
 • Opleveren van de zonnestroominstallatie.

De VP Zonnestroom Installateur is ook zeer praktische opleiding. Natuurlijk is er een gedeelte beschikbaar voor theorie, maar je bent zeer veel bezig met praktijk.

Aantal lesdagen

De opleiding tot VP Zonnestroom Installateur omvat in totaal 2 lesdagen Daarnaast wordt er een praktijkexamen uitgevoerd (halve dag) en zal je een theorie examen uit moeten voeren.

Kosten VP Zonnestroom Installateur

De kosten voor deze interactieve praktische opleiding bedragen € 995,– per persoon, excl. BTW. Tijdens de opleiding wordt uiteraard voor de inwendige mens gezorgd, de lunch – koffie – thee – frisdrank is allemaal inclusief.

De kosten voor de praktijkexamens bedragen € 275,— per persoon, excl. BTW. De kosten voor de theorie examens bedragen € 80,– per stuk, excl. BTW. Deze examens voer je uit vanuit de volgende site: theorie-examens.

panelen
20171214_094026

Direct inschrijven!

Kies een geschikte datum

De cursus

alles op een rijtje

Cursusduur Monteur Zonnestroominstallaties (onder het dak 2 dagen
Locaties Leerdam

Dronten

Deventer

Tarieven

Per persoon € 995,–
Praktijkexamen € 275,–
Theorie-examen € 80,–

Genoemde kosten zijn per persoon, exclusief BTW, incl. certificaat en heerlijke lunch.

Meer informatie?

Neem contact met ons op

088 20 56 101

-installq-logo-geaccrediteerde-opleiding

Benodigde leermiddelen

Voor het volgen van deze cursus is het ISSO Handboek Zonne-energie (hard copy!) vereist. Dit is te verkrijgen op https://open.isso.nl/publicatie/handboek-hbze-zonne-energie/2019www.isso.nl

Inschrijven

Wil je de opleiding tot monteur zonnepanelen volgen? Inschrijven kan door aan de rechterkant de gewenste datum en locatie uit de lijst te kiezen en de gevraagde gegevens in te vullen. Na de inschrijving ontvang je van ons direct de bevestiging van deelname, inclusief de locatie en het tijdstip. Als je tegen onduidelijkheden aanloopt, neem dan vooral even contact op met onze behulpzame klantenservice. Je kan ons bereiken door te bellen naar Omega Training & Inspectie via 088-20 56 101!

Meer informatie Erkend Zonnestroom Installateur

Over de vernieuwde erkenningsregeling Zonnestroomsystemen
De markt verlangt goede, dan wel aantoonbare kwaliteit van zonnestroomsystemen en het plaatsen daarvan. Daaraan beantwoordt deze vernieuwde erkenningsregeling. Meegenomen in de regeling zijn ervaringen met incidenten en ontwikkelingen rondom zonnestroomsystemen, het ontwerp, de toepassing en het onderhoud. De vernieuwde erkenning sluit zoveel als mogelijk aan op de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb).
De erkenningsregeling behandelt géén zonnstroomsystemen voor binnenvaart of pleziervaart. Woonboten vallen wél onder het Bouwbesluit.

Twee deelgebieden
In de erkenningsregeling wordt rekening gehouden met de grote variatie in omvang en complexiteit van de uitgevoerde werkzaamheden. Zo geldt een aantal eisen alleen voor zonnestroomsystemen met een aansluitwaarde groter dan 3 x 25 Ampère. Daarom kan het installatiebedrijf erkend worden voor twee deelgebieden:

 • deelgebied 1: zonnestroomsystemen met een aansluitwaarde tot en met 3 x 25 Ampère en een maximaal AC-omvormersvermogen van 17kW;
 • deelgebied 2: zonnestroomsystemen met een aansluitwaarde groter dan 3 x 25 Ampère. Een bedrijf dat erkend is voor dit deelgebied, is automatisch ook erkend voor deelgebied 1. Voor dit deelgebied 2 behoort het installatiebedrijf ook een InstallQ erkenning te hebben voor Elektra (laagspanningsinstallaties).

Belangrijkste aanpassingen
Met name de vakbekwaamheidseisen zijn aangepast. Ook wordt het installatiebedrijf (vaker) gecontroleerd. Hierdoor worden veiligheid en kwaliteit beter gewaarborgd.

Zo krijgt het erkende bedrijf voor het deelgebied tot en met 3 x 25 Ampère minimaal éénmaal per vier jaar een organisatie- en een technische kwaliteitscontrole van InstallQ. Voor het deelgebied groter dan 3 x 25 Ampère zal het erkend bedrijf eenmaal per jaar technische kwaliteitscontrole krijgen (op locatie).

Bovenstaand is een opsomming wat ook terug te lezen is op de site van InstallQ.