Opleiding Werkverantwoordelijke Zonnestroom

Vanaf € 500,- exclusief BTW

Bekijk Startdata

📅 Startdata

Het hele jaar door!

👍 Niveau

Mbo-niveau 4

Cijfer

7,8 o.b.v. 18 reviews!

💶 Te volgen vanaf 500,- (excl. btw)

Inclusief catering en lesmateriaal

Opleiding Werkverantwoordelijke Zonnestroom

De opleiding Werkverantwoordelijke Zonnestroom is de derde en laatste module van de opleiding InstallQ Zonnestroom. De opleiding wordt verzorgd door ons dochterbedrijf SO Sustainable. Word Werkverantwoordelijke, behaal je bewijs van Vakmanschap en vraag hiermee InstallQ erkenning aan!

so-sustainable-logo-fullscreen
-installq-logo-geaccrediteerde-examen
-installq-logo-geaccrediteerde-opleiding

Wil jij meer weten over de cursus Werkverantwoordelijke Zonnestroom?

Wij helpen je graag verder per mail of per telefoon!

Of bel ons via 0882056101

Waarom kies je voor Omega?

 • 7,8 o.b.v. 18 reviews
 • Praktijkgericht
 • Docenten uit het werkveld
 • Betrokken en persoonlijk contact
 • InstallQ geaccrediteerde opleiding

Waarom Werkverantwoordelijke Zonnestroom volgen?

Je werkt zelfstandig en bent eindverantwoordelijk voor alle werkzaamheden voor een goed en volgens specificaties functionerende zonnestroominstallatie. Je bent voornemens om erkend installateur te worden en je begint daarom met Werkverantwoordelijke zonnestroom!

Voor wie?

Voordat gestart wordt met een zonnestroom project dienen vele stappen te worden doorlopen. De Werkverantwoordelijke Zonnestroom is daarin een onmisbare schakel. Hij brengt op voorhand de randvoorwaarden in kaart, zal de installatie ontwerpen en is verantwoordelijk voor nog veel meer. Ook achteraf is de WV-er een onmisbare schakel bij het opleveren en beheren van de installatie! Krijg jij de verantwoordelijkheid voor het ontwerp, beheer en montage? Volg de opleiding tot Werkverantwoordelijke.

Voor de WV-module is het noodzakelijk om over niveau 4 ET te beschikken.

Inhoud Werkverantwoordelijke Zonnestroom

Tijdens het opleidingsprogramma wordt gewerkt aan je technische vaardigheden en krijg je uitleg over de theorie die je in de praktijk brengt. Ter afsluiting van je opleiding doe je een theorie-examen en een praktijkexamen. Bij goed gevolg ontvang je je bewijs van vakmanschap in je Vakpaspoort. Op basis van dit bewijs kun je bij InstallQ een aanvraag indienen voor de erkenningsregeling Zonnestroomsystemen.

Je voert o.a. de volgende taken uit:

 • Randvoorwaarden in kaart brengen en haalbaarheid toetsen
 • Zonnestroominstallatie ontwerpen
 • Zonnestroominstallatie (ontwerpen) uitwerken
 • Zonnestroominstallatie realiseren (voorbereiden werkzaamheden)
 • Begeleiden werkzaamheden
 • Zonnestroominstallatie aanleggen (op het dak)
 • Installeren en aansluiten omvormers
 • Verhelpen van elektrotechnische storingen, uitvoeren inspecties en onderhoud aan zonnestroominstallaties
 • Zorgdragen voor veiligheid
 • Rapporteren werkzaamheden
 • Uitvoeren van kwaliteitscontroles
 • Opleveren van een zonnestroominstallatie
 • Zonnestroominstallatie beheren

De WV Zonnestroom Installateur is een theoretische opleiding.

Lesmateriaal

Voor het volgen van deze cursus is het ISSO Handboek Zonne-energie (hard copy!) vereist. Dit is te verkrijgen op https://open.isso.nl/publicatie/handboek-hbze-zonne-energie/2019

Cursus duur & kosten

De kosten voor deze interactieve praktische opleiding bedragen € 500,– per persoon, excl. BTW. Volg je ook de andere twee opleidingsmodules van InstallQ Zonnestroom? Dan zijn de kosten in totaal €3000,- excl. btw. Tijdens de opleiding wordt uiteraard voor de inwendige mens gezorgd, de lunch – koffie – thee – frisdrank is allemaal inclusief.

Aantal lesdagen

De opleiding tot Werkverantwoordelijke duurt 1 lesdag en een dagdeel voor het theorie examen (vanuit je eigen locatie te volgen). Wil je alle opleidingsmodules doorlopen? Bekijk onze opleiding InstallQ Zonnestroom.

Hoe kan je inschrijven?

Inschrijven is zeer eenvoudig! Kies de gewenste datum en locatie uit de lijst en vul de gevraagde gegevens in. Na de inschrijving ontvang je van ons direct de bevestiging van deelname, inclusief de locatie en het tijdstip. Is het zo dat er geen geschikte datum voor je tussen zit? Trek dan even aan de bel. Als je tegen onduidelijkheden aanloopt, neem dan vooral even contact op met onze behulpzame klantenservice. Je kan ons bereiken door te bellen naar Omega Training & Inspectie via 088-20 56 101!

Afronding en examen

De kosten voor de praktijkexamens bedragen 550,— per persoon, excl. BTW, deze is gelijk aan de praktijkexamens van VOP/VP. De kosten van de Theorietoets van Vakmanschap zijn 120,— per persoon.

Aansluitende cursussen

Aansluitend op deze cursus volg je de Opleiding Installateur Zonnestroom en de Opleiding Monteur Zonnepanelen. Het is namelijk van toepassing als je Werkverantwoordelijke wil worden, dat je alle 3 de onderdelen afrond. Je kan ervoor kiezen om het door elkaar heen te volgen, maar wij raden aan om een specifieke volgorde aan te houden omdat je zo telkens bij dezelfde groep blijft. Zo verwaterd je kennis ook niet en kun je aansluitend de week na de laatste lesdag van de opleiding monteur zonnepanelen je examen afleggen!

Meer informatie Erkend Zonnestroom Installateur

Over de vernieuwde erkenningsregeling Zonnestroomsystemen
De markt verlangt goede, dan wel aantoonbare kwaliteit van zonnestroomsystemen en het plaatsen daarvan. Daaraan beantwoordt deze vernieuwde erkenningsregeling. Meegenomen in de regeling zijn ervaringen met incidenten en ontwikkelingen rondom zonnestroomsystemen, het ontwerp, de toepassing en het onderhoud. De vernieuwde erkenning sluit zoveel als mogelijk aan op de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (Wkb).
De erkenningsregeling behandelt géén zonnstroomsystemen voor binnenvaart of pleziervaart. Woonboten vallen wél onder het Bouwbesluit.

Twee deelgebieden
In de erkenningsregeling wordt rekening gehouden met de grote variatie in omvang en complexiteit van de uitgevoerde werkzaamheden. Zo geldt een aantal eisen alleen voor zonnestroomsystemen met een aansluitwaarde groter dan 3 x 25 Ampère. Daarom kan het installatiebedrijf erkend worden voor twee deelgebieden:

 • deelgebied 1: zonnestroomsystemen met een aansluitwaarde tot en met 3 x 25 Ampère en een maximaal AC-omvormersvermogen van 17kW;
 • deelgebied 2: zonnestroomsystemen met een aansluitwaarde groter dan 3 x 25 Ampère. Een bedrijf dat erkend is voor dit deelgebied, is automatisch ook erkend voor deelgebied 1. Voor dit deelgebied 2 behoort het installatiebedrijf ook een InstallQ erkenning te hebben voor Elektra (laagspanningsinstallaties).

Belangrijkste aanpassingen
Met name de vakbekwaamheidseisen zijn aangepast. Ook wordt het installatiebedrijf (vaker) gecontroleerd. Hierdoor worden veiligheid en kwaliteit beter gewaarborgd.

Zo krijgt het erkende bedrijf voor het deelgebied tot en met 3 x 25 Ampère minimaal éénmaal per vier jaar een organisatie- en een technische kwaliteitscontrole van InstallQ. Voor het deelgebied groter dan 3 x 25 Ampère zal het erkend bedrijf eenmaal per jaar technische kwaliteitscontrole krijgen (op locatie).

Bovenstaand is een opsomming wat ook terug te lezen is op de site van InstallQ.

Startdata Prijs Locatie Plekken beschikbaar
Startdatum: 22 aug. 2022 tot 22 aug. 2022 Prijs: € 500 Locatie: Leerdam Plekken beschikbaar: Nog 6 beschikbaar Toon planning Inschrijven
Lesdagen en tijden:
 • WV - dag 1 ma. 22 aug. 2022 09:00 - 16:00 uur Leerdam
Locatiegegevens:
Omega Energietechniek B.V.
Techniekweg 14
4143HV Leerdam
Startdatum: 31 aug. 2022 tot 31 aug. 2022 Prijs: € 500 Locatie: Dronten Plekken beschikbaar: Nog 4 beschikbaar Toon planning Inschrijven
Lesdagen en tijden:
 • WV - dag 1 wo. 31 aug. 2022 09:00 - 16:00 uur Dronten
Locatiegegevens:
Dronten – Opleidingscentrum Nederland
De Boorn 17
8253 RA Dronten
Startdatum: 31 okt. 2022 tot 31 okt. 2022 Prijs: € 500 Locatie: Leerdam Plekken beschikbaar: Nog 7 beschikbaar Toon planning Inschrijven
Lesdagen en tijden:
 • WV - dag 1 ma. 31 okt. 2022 09:00 - 16:00 uur Leerdam
Locatiegegevens:
Omega Energietechniek B.V.
Techniekweg 14
4143HV Leerdam
Startdatum: 02 nov. 2022 tot 02 nov. 2022 Prijs: € 500 Locatie: Dronten Plekken beschikbaar: Nog 9 beschikbaar Toon planning Inschrijven
Lesdagen en tijden:
 • WV - dag 1 wo. 02 nov. 2022 09:00 - 16:00 uur Dronten
Locatiegegevens:
Dronten – Opleidingscentrum Nederland
De Boorn 17
8253 RA Dronten