SCIOS Scope 10 opleiding

SCIOS Scope 10 heeft de naam ‘Risico-inspecties van elektrotechnisch materieel’ gekregen. Verzekeraars stellen steeds hogere eisen als het gaat om brandveiligheid van de elektrotechnische installatie. Waar in het verleden vooral naar NEN 3140 werd gewezen, is gebleken dat dit onvoldoende was. Het ging daarbij met name om de aanrakingsveiligheid van de installatie.

Om de veiligheid nog verder te verhogen heeft men een nieuwe inspectiemethodiek ontwikkeld, gebaseerd op de NTA 8220 (uitgebracht op 19 december 2017) en de VIER-methodiek van iKeur.

Omega Training heeft de ontwikkeling van deze Scope 10 nauwlettend in de gaten gehouden en heeft direct haar kennis ingezet om de cursus te ontwikkelen.

Doel & doelgroep van de SCIOS Scope 10 opleiding

De cursus SCIOS Scope 10 mag en kan door iedereen gevolgd worden. Maar wanneer je inspecties conform SCIOS Scope 10 wilt gaan uitvoeren moet je hiervoor gecertificeerd zijn. Dat betekent dat je het examen volbracht moet hebben. Maar hoe ga je dit examen halen? Dat leer je bij de cursus van Omega Training & Inspectie!

SCIOS stelt een aantal eisen aan het niveau van de inspecteur. Een van de eisen is dat je als SCIOS Scope 10 inspecties gaat uitvoeren ook over een geldend Scope 8 diploma beschikt.

Daarnaast wordt in de NTA8220 gesproken over het competentieniveau van de inspecteur. Zo moet de inspecteur een vakbekwaam persoon zijn die:

 • Relevante ervaring heeft in de elektrotechnische installatietechniek gedurende minstens 3 jaar
 • Relevante ervaring heeft in het inspecteren van elektrische installatie volgens NEN 3140 gedurende minstens 1 jaar.

Inspecteren Elektrische Installatie

Tijdens de Scope 10 opleiding Risico-inspecties van elektrotechnisch materieel worden alle zaken uit de Scope 10 behandeld en word je voorbereid op het examen. Welke onderdelen zijn er dan o.a. te herkennen?

 • Wet- en regelgeving
 • Warenwetbesluit
 • NEN 1010, NEN-EN60204, NEN 3140, NTA 8025 (wordt NEN 8025) – NEN8012
 • Beoordeling brandrisico
 • Bepalen van de omvang van de beoordeling
 • Steekproeven
 • Risico op brand door elektrisch materieel
 • Meting en beproeving
 • Thermografie
 • Rapportage
 • Urgentieniveau

Thermografische inspectie

Praktische informatie

Lesmateriaal

Vanzelfsprekend mag je jouw eigen installatietester en thermografische camera meenemen naar de cursus. Deze zullen toegepast worden tijdens de keuringen in de practica. Heb je (nog) geen installatietester of warmtebeeldcamera? Geen probleem bij Omega Training & Inspectie! Tijdens de cursus kun je gewoon meedoen door gebruik te maken van een van onze praktijkmodellen, maar je kunt natuurlijk ook een installatietester aanschaffen via onze webshop!

Cursus duur & kosten Scope 10 opleiding

De cursus Risico-inspecties van elektrotechnisch materieel – Scope 10 duurt 3 dagen. Uiteraard voorzien wij je van een uitgebreide lunch. De kosten voor deze driedaagse cursus bedragen slechts € 1050,– per persoon, exclusief BTW.

De cursusdata zijn als volgt:

 • Vrijdag 6 juni – donderdag 14 juni – donderdag 21 juni
 • VOL: Maandag 11 juni – Maandag 18 juni – Maandag 25 juni 2018
 • Donderdag 25 oktober – Donderdag 1 november – Donderdag 8 november
 • Woensdag 5 december – Woensdag 12 december – Woensdag 19 december

Aansluitend examen

Om erkend inspecteur volgens SCIOS Scope 10 te worden, moet je het examen met goed gevolg volbrengen. Je kan je na afloop aanmelden voor het examen SCIOS Scope 10, bij één van de erkende exameninstituten van SCIOS.

Inschrijven Scope 10 opleiding

Inschrijven voor de Scope 10 opleiding is zeer eenvoudig! Kies de gewenste datum en locatie uit de lijst en vul de gevraagde gegevens in. Na de inschrijving ontvang je van ons direct de bevestiging van deelname, inclusief de locatie en het tijdstip. Als je tegen onduidelijkheden aanloopt, neem dan vooral even contact op met onze behulpzame klantenservice.

Een Scope 10 opleiding op locatie

Op verzoek is het ook mogelijk om de cursus op locatie te verzorgen. Neem hiervoor contact met ons op via het contactformulier of bel naar het telefoonnummer 088-2056101. Heb je vragen of ontvang je graag meer informatie over de inhoud van de cursus? Ook hiervoor neem je contact op met onze klantenservice.

Brochure SCIOS Scope 10 opleiding

Wil je toch nog even nadenken of je gaat mee doen en wanneer? Of wil je deze cursus aan personen doorgeven? Download dan onze brochure van de SCIOS Scope 10 opleiding door op deze link de klikken: Brochure SCIOS Scope 10 opleiding

De cursus

alles op een rijtje

Cursusduur3 dagen (6 dagdelen)
ZelfstudieZelfstudie: ongeveer 18 uur
LocatiesMeerdere locaties
Incompany mogelijk

Tarieven

Prijs per persoon€ 1050,–
Examen per persoon€ 354,–

Genoemde kosten zijn per persoon, exclusief BTW, en heerlijke lunch.

Direct inschrijven!

Kies een locatie bij u in de buurt

Leerdam
Inschrijven voor 08/06/2018 - 21/06/2018  (Nog 9 plaatsen) 
11/06/2018 - 25/06/2018 – volgeboekt
Inschrijven voor 25/10/2018 - 08/11/2018  (Nog 6 plaatsen) 
Inschrijven voor 05/12/2018 - 19/12/2018  (Nog 10 plaatsen) 

Examen:

Direct inschrijven!

Kies een locatie bij u in de buurt

Almere
Geen Trainingen beschikbaar

Gorinchem
Geen Trainingen beschikbaar

Leerdam
Geen Trainingen beschikbaar

Schinnen (Limburg)
Geen Trainingen beschikbaar

Meer informatie?

Neem contact met ons op

088 20 56 101

Ontvang 5% korting

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang 5% korting op een training naar keuze! De kortingscode wordt per e-mail naar je verzonden. Hierna ontvang je 2-4 nieuwsbrieven per maand.