SCIOS Scope 12 opleiding

Inspecteur Zonnepaneelinstallaties

Omega Training, dé praktische opleider van Nederland, natuurlijk ook voor SCIOS Scope 12 opleidingen. Met het ruimste aanbod in data en locaties is Omega de grootste opleider van Scope 12 inspecteurs.

Nieuwe tijden vragen om nieuwe initiatieven. De nieuwe inspectieregeling voor zonnepaneel-installaties,  de SCIOS Scope 12 Inspectieregeling, wordt de standaard. Daarom is er nu de opleiding tot SCIOS Scope 12 – Inspecteur Zonnepanelen, zowel klassikaal als digitaal! SCIOS Scope 12 veiligheidsinspectie

De klassikale opleiding bestaat uit 4 hele dagen, van 09:00 tot 16:00 uur, waarbij theorie en praktijk elkaar afwisselen.

De digitale opleiding is gelijk aan de klassikale variant, echter zit je achter een laptop of computer. Omdat de intensiteit van de kennisoverdracht hoger is dan bij klassikale bijeenkomsten, zijn de cursustijden aangepast van 9 tot 13 uur. In de middag kan je aan de gang met de zelfstudie praktijkopdrachten. Je ziet dus gewoon de docent, je ziet gewoon de presentatie, je hoeft alleen niet te reizen! Zelfde resultaat, minder kosten! Kijk hier voor meer algemene informatie over opleidingen vanuit het digitaal klaslokaal.

Naast de online theorielessen wordt er een praktijkdag georganiseerd waarin je de laatste puntjes op de i zet om het praktijkexamen goed uit te kunnen voeren!

Doel & Doelgroep Scope 12 opleiding

Wie is dan de doelgroep van deze interactieve en praktische Scope 12 opleiding? En wat bereik je er nu eigenlijk mee, met dat Scope 12 diploma?

Verzekeraars eisen steeds vaker een opleverinspectie voor een zonnepaneel-installatie, omdat de risico’s en de schades als gevolg van fouten in de zonnepaneel-installaties steeds groter worden. Daarnaast zien we te vaak bij opleverinspecties dat er (brand)gevaarlijke situaties worden aangetroffen.

De doelgroep zijn dan ook installateurs en aankomend inspecteurs van zonnepaneelinstallaties. Door het volgen van de juiste opleiding en het behalen van het Scope 12 examen, kan je dit gevraagde niveau aanbieden. Omdat de markt enorm is (er zal zowel bij aanleg als periodiek geïnspecteerd moeten gaan worden) is dit wel een heel interessante business!

Benodigde voorkennis

Om inspecteur zonnepanelen conform Scope 12 te worden is een elektrotechnische achtergrond zeer noodzakelijk! De opleiding is behoorlijk technisch, dus technische bagage gaat je zeker helpen. Kennis van de NEN 1010, NEN 3140 en SCIOS Scope 8 zijn essentieel. Wij raden ten zeerste aan om eerst de Scope 8 opleiding te volgen.

Heb je al een Scope 8 – Inspecteur Laagspanning certificaat? Fantastisch, dan heb je recht op 1 dag vrijstelling, dit is overigens wel op eigen risico. Je wordt tijdens het examen wel getoetst op de AC-zijdige metingen en beproevingen, dit is ook een onderdeel tijdens het theorie examen.

Onderwerpen

De opleiding tot Scope 12 Inspecteur Zonnepaneelinstallaties van Omega kent natuurlijk vele onderwerpen! Om een veilige zonnepaneel-installatie te kunnen opleveren, moet eerst duidelijk zijn waar een installatie aan moet voldoen. Er zijn wel normen en richtlijnen, maar verzekeraars stellen zelf ook verschillende eisen. In samenspraak met o.a. Techniek Nederland – Verbond van Verzekeraars – iKeur – Holland Solar zijn de eisen van Scope 12 vastgelegd in Technisch Document 18.

De onderwerpen zijn dan ook duidelijk. Zo krijg je les in o.a.:

 • Van toepassing wet- en regelgeving, waaronder:
  • NEN 1010 – NEN-EN-IEC 62446 – NEN 7250
 • Productkennis zonnepanelen en omvormers
 • Opbouw van Zonnepaneelinstallaties
 • Opleveren & Inspecteren zonnepanelen
  • Systeem documentatie en visuele controle
   • Conform NEN 1010:2015+C1:2016
   • Conform NEN-EN-IEC 62446:2016
  • Documentatie toetsing
  • DC-zijdige metingen categorie I & II (indien van toepassing in TD18)
  • AC-zijdige meting en beproeving
 • Bouwkundige toepassing en controle
 • Inspectieplan
 • Rapportage en afmelding

Cursusboek Scope 12

Praktische informatie Scope 12 opleiding

Wij geven je graag de volgende praktische informatie mee voor de opleiding tot SCIOS Scope 12 inspecteur:

Planning

De klassikale variant betreft 4 hele dagen op onze locatie in Leerdam of Dronten. In deze 4 dagen wordt zowel de theorie, als de praktijk behandeld. Bij de online variant heb je in totaal 4 dagdelen les in het digitale klaslokaal, en 1 praktijkdag. Wat heb je nodig voor de digitale variant?

 • Laptop of pc, bij voorkeur met webcam.
 • Internet verbinding

Het digitale klaslokaal is op cursusdagen geopend van 8.30 tot 13.00 uur. De lessen vinden plaats vanaf 9 uur. Het enige verschil met traditioneel opleiden is dat je niet in een klaslokaal zit, maar achter je computer! Bijkomend voordeel is dat je in de middag andere werkzaamheden kunt uitvoeren of aan je zelfstudie gaan zitten!

De praktijkdelen bestaat uit 1 dag, van 9 tot 16 uur, in Dronten of Leerdam. Wij hebben daar de beschikking over groepen van steeds maximaal 4 personen.

SCIOS Scope 8 opleiding

Lesmateriaal opleiding

Vanzelfsprekend krijg je op de eerste dag van de opleiding alle informatie over het verdere studieverloop van deze interessante opleiding. Bij de digitale variant sturen wij de cursusboeken tijdig naar je op, alsook het befaamde Omega schrijfblok en pen!

Voor het praktijkdeel heb je, naast een goed humeur, ook een eigen installatietester DC-zijdig en AC-zijdig nodig. Heb je deze al? Fantastisch, neem ze mee! Beschik je nog niet over een solar installatietester, dan kun je deze aanschaffen via onze webshop. Klik op deze link voor de mooie aanbiedingen!

Opleidingsduur & kosten

De opleiding tot Scope 12 inspecteur zonnepaneelinstallaties omvat in totaal 4 lesdagen (8 dagdelen).

Als je besluit om de opleiding in het digitale klaslokaal te volgen dan omvat de opleiding 4 dagdelen (van 9.00 tot 13.00 uur). Daarnaast wordt je ingeroosterd op een praktijkdag waarbij je optimaal wordt voorbereid op het examen.

Tijdens deze opleiding zal je ongeveer 50% bezig zijn met praktijk en 50% met theorie. Let op, je krijgt ook huiswerk mee! De zelfstudietijd zal ongeveer 30 uur bedragen.

De kosten zijn bij Omega gelijk aan andere meerdaagse opleidingen. Zo bedraagt de investering voor deze opleiding € 1495,– per persoon, excl. BTW.

Aansluitend examen

De examens voor Scope 12 vinden plaats bij externe examenbureau’s. Een overzicht van deze instanties vind je op de site van SCIOS. De kosten van deze examens worden door deze instanties doorbelast.

Aanvullende informatie bedrijfscertificering SCIOS Scope 12

Wanneer je je bedrijf wilt laten certificeren voor het verkrijgen van het SCIOS Scope 12 Certificaat, is het belangrijk om te weten hoe dit in zijn werk gaat. SCIOS heeft daarvoor een stappenplan gemaakt, waarin wordt uitgelegd wat je hiervoor moet doen. De grootte van het bedrijf speelt hierbij geen rol.

Alle documenten behorende tot de certificatieregeling kunt u vinden op de SCIOS website. Om deze te kunnen inzien/downloaden moet u zich registreren bij het SCIOS-portaal. Zie de SCIOS-website voor meer informatie.

Direct inschrijven

Kies een geschikte datum:

Digitaal klaslokaal

Klik op een datum om in te schrijven:

02/09/2020 - 21/09/2020  (Nog 9 plaatsen)

Nieuw: Regio Noord (Dronten)

Klik op een datum om in te schrijven:

15/09/2020 - 06/10/2020  (Nog 1 plaatsen)
01/10/2020 - 16/10/2020 (volgeboekt)
27/10/2020 - 17/11/2020 (volgeboekt)
01/12/2020 - 22/12/2020  (Nog 4 plaatsen)

De Cursus

alles op een rijtje

Cursusduur4 dagen (8 dagdelen)
ZelfstudieZelfstudie: ongeveer 24 uur
LocatiesLeerdam & Dronten

Tarieven

Prijs per persoon€ 1.495,–

Genoemde kosten zijn per persoon, exclusief BTW, incl. bewijs van deelname en heerlijke lunch.

Examenkosten zijn niet inbegrepen in de cursusprijs.

Almere
Geen Trainingen beschikbaar

Gorinchem
Geen Trainingen beschikbaar

Leerdam
Geen Trainingen beschikbaar

Schinnen (Limburg)
Geen Trainingen beschikbaar

Meer informatie?

Neem contact met ons op

088 20 56 101